vrijdag 6 januari 2012

De klassieke chocolate chip cookies


Mijn favoriete koekjes! Zacht van binnen met gesmolten stukjes chocolade, wat wil je nog meer? Er zwerven erg veel recepten voor deze koekjes rond op het internet en in allerlei kookboeken, maar dit recept is tot nu toe echt mijn favoriet. Het is een combi van recepten van nigella, trish deseine en gewoon wat uitproberen. Smaken verschillen natuurlijk dus pas in dit recept bijvoorbeeld de suiker of hoeveelheid en soort chocolade naar smaak toe. Zelf hou ik niet zo van zoet, dus ik doe weinig suiker(relatief gezien dan) in en extra pure chocolade in het deeg. Probeer een paar verschillende combinaties van chocolade uit en maak zo je eigen favoriete combi! Misschien niet zoals het van oorsprong hoort, maar je kan ook wat gehakte noten voor wat crunch of wat stukjes gedroogd fruit toevoegen. Wat bijvoorbeeld echt een fantastische combinatie is, is paranoten, gedroogde cranberries en witte chocolade. Of je kunt een andere smaak chocolade-druppels toevoegen, zoals butterscotch of toffee chocolade druppels.
In dit recept kan je bakpoeder of baking soda gebruiken. De orginele Amerikaanse recepten gebruiken allemaal baking soda, maar ik gebruik vaker bakpoeder. Baking soda kan je kopen bij de aziatische toko, maar je kan ook zuiveringszout kopen bij de apotheek of dubbelkoolzure soda bij de Amerikaanse speciaalzaken. Baking soda, zuiveringszout en dubbelkoolzure soda zijn namelijk allemaal hetzelfde stofje genaamd natriumbicarbonaat. Dat klinkt misschien wat vreemd aangezien je er onder andere mee kan schoonmaken en bakken, maar het werkt. Bakpoeder bestaat ook voor een deel uit bakingsoda dus je kan in dit geval beide gebruiken.
Als je deeg over houdt, kan je dit invriezen. Verdeel het deeg in dezelfde grootte als je de koekjes zou afbakken. Leg deze vlak bij elkaar op een bakpapier, in de vriezer. Als het deeg is bevroren, kan je de koekjes samen in een zak doen. Zo heb je altijd verse koekjes!

Chocolate chip cookies
12 grote of 24 kleine koekjes.

- 150 gr zachte, ongezoute boter
- 80 gr lichtbruine basterdsuiker
- 40 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1 tl natuurlijk vanilleextract
- 2 eieren, losgeklopt
- 190 gr bloem
- 1/2 tl baking soda (of bakpoeder)
- 200 gr chocolade druppels/stukjes, puur of een mix van chocolades
- snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 C. Mix de boter luchtig met de basterdsuikers en het vanilleextract. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe terwijl je door blijft mixen. Meng dan de bloem en baking soda er door. Roer de chocolade door het deeg. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg hier het koekjesdeeg op. Ik gebruik een ijsschep om gelijke koekjes te scheppen. Waarschijnlijk passen niet alle koekjes op 1 bakplaat, bak ze in dat geval in 2 rondes af. Bak ze af in ongeveer 10 minuten en laat ze dan nog 5 minuten afkoelen op de bakplaat. Draai ze om en laat ze verder afkoelen op een rek of bord.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten